Évelő rozs vetőmag ' Gergő'

Évelő rozs vetőmag ' Gergő'
Évelő rozs vetőmag ' Gergő'
Évelő rozs vetőmag ' Gergő'
Évelő rozs vetőmag ' Gergő'

Elfogyott

Erős sarjadású, leginkább zöldtakarmányként használható fagy és szárazságtűrő évelő rozsféle. 

Ft/kg nettó ár.  

Kedvencekhez
Ajánlom
Nyomtat
Összehasonlítás
Kérdés a termékről
Részletek
Adatok
Termesztéstechnológia
Takarmányozási érték
Részletek

Javasolt vetőmagdózis: 50 kg/ha.

25 kg-os zsákban szállítjuk.

 

A termesztett rozs és a hegyi rozs hibridje, 3-4 éves élettartamú évelő kultúra. Erősen bokrosodik.

150-200 cm magasra növő, megdőlésre nem hajlamos . A kalászok fertilitása gyengébb, mint a termesztett rozsé. Ezerszemtömege 15-20 g.

 

Ternyészideje 282-284 nap, jarovizációt igényel, tehát tavaszi vetéssel csak a következő évben megy magszárba, akkor közvetlen a tavaszi felmelegedést követően. Abrakként magas fehérjetartalma ellenére sem érdemes termeszteni, alcsony termésátlaga (0,8-1,2 t) miatt.

 

Nagy zöldtömeget képes adni, zölden is etethető, de silóként, szenázsként, szénaként is hasznosítható, valamint legeltethető is.

Adatok
Cikkszám
GERGO25
Tömeg
1 kg
Min. rendelhető mennyiség
25 kg
Választható mennyiségek
25 kg, 50 kg, 75 kg, 100 kg, ...
Termesztéstechnológia
Vetés ideje Augusztus végétől szeptember közepéig .
Vetőmagnorma

 

50-60 kg/ha. Ezerszem tömege 15-20 g, 2,5-3,6 millió csíra vetése ajánlott hektáronként. Gabona sortávra, illetve kifejezetten jó állapotú, gyommentes területen lehet dupla gabona sortávolságra is vetni.

 

Vetés módja

 

Gabonavetőgéppel, egy menetben. A vetésmélység megegyezik az őszi gabonafélék mélységével (3-4 cm), kötöttebb talajokon 2-3 cm

 

Tápanyagellátás

 

Telepítés előtt trágyával, vagy foszfor és kálium műtrágyákkal érdemes ellátni, illetve kora tavasszal, illetve a kaszálások után 25-35 kg/ha hatóanyag nitrogén műtrágyát meghálálja.

 

Betakarítás Kései szárba induláskor, ekkor kb. 60 cm magas az állomány. Ilyenkor általában 19,7-37,3 t zöldtömeget ad, 23,2% nyersfehérje és 26,6% nyersrost tartalommal. Későbbi betakarításkor a beltartalma sokkal gyengébb.
Egyéb

 

Legeltetni korábban, 30 cm magasan már érdemes, ugyan ilyenkor 7,5-11 t/ha zöldtakarmányt ad, viszont 30,7 % nyersfehérjével és 22,2 % nyersrosttal.

Takarmányozási érték

Nagy zöldtömeget produkál, mely hasznosítható zöldként, szénaként, silóként, szenázsként. Legeltethető, bálázható. Bokrosodáskor, illetve többéves állomány esetén az őszi sarjú 1,6-2,1 t/ha zöldtömeget ad, ami legeltetéssel hasznosítható. Szárba induláskor, mikor az állomány magassága 30 cm körüli 7,5-11 t/ha zöldtömeg legeltethető. Ekkor a legkedvezőbb a Perenne beltartalmi összetétele, hiszen szárazanyagában 30,7 % nyersfehérjét és 22,2 % nyersrostot tartalmaz (1-3 ábra). Kaszálással történő betakarításkor a kései szárba indulás fenofázisa a legoptimálisabb, mikor magassága 60 cm körüli. Ekkor az állomány 19,7-37,3 t/ha-os zöldtömeggel, szárazanyagában 23,2 %-os nyersfehérje-, és 26,6 %-os nyersrost tartalommal rendelkezik. Későbbi időpontig (kalászolás, virágzás) nem érdemes várni a betakarítással, mert a nagyobb zöldtömeg (kalászoláskor 22,3-47,8 t/ha) nem kompenzálja a jelentős minőségromlást (nyersfehérje- 12 % és a nyersrost-tartalom 31,3 %). A kései kaszálás a sarjhajtások fejlődésére is kedvezőtlen hatással van. A második, illetve a harmadik kaszálás jó csapadékellátottság esetén szintén jelentős zöldtömeget ad.Beltartalom